Și a fost și Solutions Linux la Paris pe 10-11-12 mai!

piratu's picture

S-a terminat și salonul Solutions Linux de anul acesta.
A fost lume multă și lume bună (Mandriva, Fedora, ununtu, Sabayon, FreeBSD, Arkeia, Mageia...), cît și mai puțin obișnuită la astfel de evenimente precum Microsoft, Oracle...

Standul Mandriva a fost situat chiar la intrarea salonului și am avut ocazia să schimb cîteva cuvinte cu Stéphane Laurière, directorul tehnic despre noua strategie de piață a Mandrivei.
Astfel am aflat că se împarte în 3 mari linii directive:
- Mandriva Entreprise Server, serverul Linux pentru întreprinderi
- Pulse 2, soluția Mandriva pentru gestiunea parcului informatic
- Mandriva 2011, versiunea de Linux destinată stațiilor de lucru și publicului larg.

Mandriva Entreprise Server
Echipa franceză, cu sediul la Paris, își va concentra eforturile pentru dezvoltarea unei versiuni de Linux dedicată serverelor și destinată în general întreprinderilor. Ideea de bază este implementarea unui proces robust de fabricare a distribuției, plecînd de la împachetare, trecînd prin testare și validare pînă la publicarea pe serverele de producție. Astfel se dorește crearea unui „soclu de fabricare de distribuții server” ce poate fi vîndută tuturor întreprinderilor care doresc să-și facă și să-și întrețină propria lor distribuție. Aceasta va include și furnizarea tuturor uneltelor actuale de administrare care gravitează în jurul distribuției.

Comunitatea este extrem de importantă în această sarcină. De aceea le-am sugerat să ofere tuturor comunităților locale o licență MES pentru fiecare versiune și să colaboreze cu acestea în procesul de actualizare majoră/migrare. Astfel experiența acumulată în cursul acestui proces vor alimenta dosarul cu cazuri practice care va însoți fiecare lansare oficială a versiunii MED. Rămîne de văzut cum și dacă se va realiza.

Mandriva Pulse 2
Se pare că după o vreme în care se credea că a fost abandonat, Pulse 2 revine în forță cu o echipă de dezvoltatori dedicată și cu ambiția de a-l instala la cît mai mulți clienți.

Mandriva Linux 2011
Dezvoltarea versiunii de Linux dedicată stațiilor de lucru și publicului larg în general a fost preluată în întregime de echipele din Rusia (ROSA Labs) și Brazilia (Conectiva). Încă nu s-a specificat dacă va rămîne gratuită sau nu, însă judecînd după Mandriva 2011 beta2 putem vedea că dezvoltarea se dirijează pentru construirea unei distribuții ușor de utilizat și dedicată sistemului de învățămînt, după contractul cu statul brazilian și cel cu statul rus care este în curs de negociere.

Nou veniți
Mandriva Smart Desktop http://store.mandriva.com/product_info.php?cPath=149&products_id=499 sau „desktop for Entreprise 2.0” este un mediu grafic de birou pe care Mandriva prevede să-l implementeze în versiunea de stație de lucru profesională la cererea întreprinderilor client. Nimic mai mult pentru moment.

Mari absenți...
Nu s-a pomenit nimic despre viitorul lui Mandriva Flash (biroul Linux pe o cheie USB), Instant On sau Mandriva Mini (dedicată integratorilor de componente materiale și fabricanților de calculatoare). Produsele încă sînt disponibile pe situl oficial, presupun că au fost incluse în categoria produselor „Desktop Linux” care sînt dezvoltate de brazilieni și ruși.

În încheiere țin să vă mulțumesc pentru atenția acordată acestui articol și să rămîneți în continuare pe recepție pentru mai multe știri Mandriva.

Notă ulterioară: un interviu cu Arnaud Laprévote despre noua strategie Manriva:
http://magnum.tuxfamily.org/Interview-with-Arnaud-Laprevote

În rezumat:
From a com­mercial point of view: desktop for emerging coun­tries, servers in developed coutries, and edu­cation every­where;
From a free software, com­munity, and know­ledge sharing point of view: everything free and opened every­where and forever.”

Comments

maaxx's picture

Multam de actualitati. Multa bafta companiei.
Si sa nu uite, viitorul e Gnome3 ;-)
Poate vedem ceva in directia asta.

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

piratu's picture

Nu, din păcate cei care vor GNOME 3 vor trebui să se îndrepte către Fedora, OpenSUSE sau Mageia 2 :-)
Mandriva Desktop Linux va fi în exclusivitate KDE.


Coordonator Mageia Linux România
mihai's picture

Chiar nu va exista Gnome 3 pentru mandriva? Pentru mine va fi cel mai dezamagitor lucru, il astept cu sufletul la gura si nu vreau sa renunt la mandriva si nici sa am 2 distributii instalate..chiar nu putem avea gnome3?

N3o's picture

Poate ca va avea dar nu din mediile "oficiale" ci din contrib, cei din comunitate poate or sa aduca G3 pe MDV.

shogun1's picture

Bag de seamă că n-ai citit comentariile utilizatorilor privind noul Gnome... :(
Posibil să fie ceva similar Ubuntu/ Canonical s-a fixat pe Gnome (acum Unity), iar Kde, Xfce, Lxde sunt întreținute de comunitate. Se evită risipirea resurselor. Nu știu acum ce efecte negative va avea chestia asta, sper să nu fie ca la ubuntiști, nu de alta, dar Kubuntu mi s-a părut cea mai ”penală” distribuție pe Kde, iar pe Gnome totul era ok.
Mergem înainte.

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

cgherman's picture

Din pacate am vazut ca data de lansare ptr 2011 a fost amanata.

shogun1's picture

Mulțumim pentru vești. Personal sunt interesat doar de versiunea pentru desktop, și după părerea mea Mandriva e pe calea cea bună. Faptul că se concentrează doar pe Kde e ok (pentru mine cel puțin...) și sper că va fi tot free, altfel s-ar putea să-i coste mult. Wtf, e plină lumea de distribuții free, pe toate gusturile, chiar nu văd cine ar plăti pentru un Linux, sincer.
Din câte am văzut la instalarea Beta2, nu mai trebuie înlăturate mediile de pe dvd, are codecuri audio/ video instalate implicit (asta va încânta începătorii zic eu), poți alege (oarecum :D ) între un panel clasic și Rosa Panel și cu excepția duratei de timp la închidere (ENORMĂ!) se mișcă frumos.

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

piratu's picture

Știam din surse neoficiale că data lansării va fi amînată, se pare că pentru luna august. Dar eu zic să așteptăm comunicațiile oficiale.

Din păcate Vanessa Wall a părăsit Mandriva și pe undeva se simte în calitatea, momentul și numărul comunicațiilor lansate (ex: anunțul că vor participa la Solutions Linux a fost publicat în plin salon, care în mod normal trebuia făcut cu cel puțin o săptămînă înainte!).

Se simte o adiere de „vîntul schimbării” și nu cred că echipa actuală de manageri (DG/DT/DC) din Franța va rămîne în picioare. Cred că după vacanța de vară vom avea parte de surprize și cred că la Paris se va vorbi franțuzește cu un accent slav ;-)


Coordonator Mageia Linux România
cgherman's picture

data lansării va fi amînată, se pare că pentru luna august

vesti proaste ne spui frate pirate...

piratu's picture

Sînt independente de voința mea. Vanessa și-a dat demisia, ceea ce spune multe despre climatul social de la Mandriva din acest moment. Se vor opera schimbări mari înainte de septembrie, după părerea mea.


Coordonator Mageia Linux România
symbianflo's picture

Ms fai de stiri piratule , citeva chestii care ma dezamagesc......
-Flash cu viitorul incert ??? acuma cind pe stick poti sa pui orice distro dela cele mai cunoscute la cele care inca nu au iesit????Dupa boom-ul nettopurilor fara drive optic? IMHO asta e o atitudine jalnica ...( dati-va o tura pe pendrive-linux .....)
-MES-ul la comunitati ok dar poate ca ceva suport din partea lor nu ar strica ( si Lucian stie cite ceva despre MES in xen sau kvm...)
-gnome2/3 deja s-a hotarit demult ca nu va mai fi pe mediile MAIN & CO ci in contrib, si ca mandriva va kde4-centrica....
-Pulse credeam ca cu plecarea/desfiintarea EDGE_IT a fost abandonat , daca nu e asa felicitari lor ....
-Mandriva Smart Desktop, hmmm ca o consideratie personala nepomuk e o porcarie ...si sa construiesti ceva pe el la fel...
( si eu am resurse , ce sa mai vorbim de cineva cu un serveras mai usurel....)

Oare boot iso o sa le mai faca ???Ptr ca in ziua de azi cind toti au net cred ca e cel mai convenabil ....

Si ceea ce urmeaza sa scriu , cei care ma cunosc ,stiu ca m-ai degraba mi-as musca limba decit sa zic asta dar ceea ce este adevarat trebuie zis , indiferent de conflitele personale ....
Eu, declar in urama a 3 zile de test ca mageia bate cookerul :( ( vorbesc de mageia1 x86_64 si mandriva 2011.0 x86_64)
Poate dupa ce ma mai calmez putin o sa scriu o recenzie....arghhhh
La urma urmei era de asteptat, au luat "cremè de cremè" din mdv... :( dar nu credeam ca in asa scurt timp sa fie diferentele astea... la kernel ma asteptam ptr Backlund ( TMB ) are ani si ani de kernel hacking ...si dodonov cu wang nu sunt tarzan sa ajunga la nivelul ala in 6 luni...dar problema e ca diferenta enorma se vede la folosirea normala.....de un utilizator incepator....
Pina si localizarea in limba romana e mult mai bine facuta pe mageia... felicitari Piratule si acuma imi dau seama cit ai muncit....


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

piratu's picture

Eh, iadul a înghețat cînd ai afirmat că pe Cauldron (versiunea de dezvoltare de la Mageia) lucrurile stau mai bine ca pe Cooker (versiunea de dezvoltare de la Mandriva) :-)

Dezastrul și declinul Mandrivei a început după revenirea ei pe linia de plutire cînd toți directorii generali (CEO în engleză, sau PDG în franceză) care s-au perindat au fost incapabili să traseze o linie de strategie de piață.

Astfel, echipa de dezvoltare, sub managementul lui Anne Nicolas, s-a găsit sub presiune mereu, iar strategia de dezvoltare se schimba la fiecare 6 luni! Astfel am văzut o grămadă de inițiative care au văzut lumina zilei (kiosk, Mandriva Games, Mini, Instant On, Flash...), iar care azi au fost abandonate sau au un viitor nesigur.

Lipsa unei strategii a dus la degradarea imaginii Mandrivei, făcîndu-i să pară neserioși. Nu știai dacă inovația pe care au scos-o va dura, sau dacă viitoarea versiune va mai apărea sau dacă va mai fi la fel. Rezultatul a fost lipsa rezultatelor comerciale și deficitul financiar care se adîncea de la an la an.

În astfel de condiții este ușor să-ți extenuezi personalul și să creezi relații tensionate, mai ales cu comunitatea de utilizatori. Faptul că Edge IT au rămas sudați și au rezistat atîta vreme este în mare parte meritul lui Anne care a luat totul asupra ei, protejîndu-și echipa.

Cînd nu s-a mai putut s-a produs inevitabilul: închiderea diviziei Edge IT și concedierea a peste 80% din echipa care realiza și menținea distribuția. Printre pierderi trebuie să menționez că dezvoltatorii uneltelor Drak* făceau parte din echipa concediată, iar azi Mandriva nu mai are dezvoltatori Perl care să mențină și să evolueze aceste unelte.

Decizia luată este migrarea către unelte echivalente oferite standard cu mediile grafice și rescrierea unora în limbaje unde Mandriva mai are competențe azi: QML, Javascript și Python. Astfel concentrarea pe KDE era cea mai de bun simț decizie, avînd în vedere că Mandriva ca și societate comercială preferă să investească în tehnologii care sînt suportate de firme de care se pot lega prin contracte comerciale, în acest caz Qt și Nokia.

Mageia nu este altceva decît Mandriva așa cum am cunoscut-o pînă acum, tehnologic vorbind (bazată pe Mandriva Free 2010.1/2, pe 32 și 64 de biți și oferită în 3 versiuni: DVD, Live și dual arch, cu precizarea că versiunea „One” va fi și pe 64 de biți!!!), însă preluată de comunitate și unde Mandriva nu mai poate influența strategia de dezvoltare.

Debarasați de stresul și constrîngerile impuse de Mandriva, Mageia va putea în sfîrșit să demonstreze de ceea ce fostul soclu tehnic Mandriva este capabil. Iar cum Symbianflo spunea, lucrurile se văd din calitatea Cauldron-ului. Eu personal nu am întîlnit pînă acum un Cooker care să fie așa de stabil și utilizabil cum este Cauldron, ceea ce denotă calitatea oamenilor și lucrului săvîrșit.

În încheiere, că a fost lung postul ăsta, Mandriva este o societate oportunistă care sare pe fiecare curent la modă sperînd că va face bani din asta. Acum este vremea concentrării pe server, iar într-un fel este bine că asta se vinde mai bine. Să sperăm că le va reuși inițiativa, iar după cum au plecat au șanse mari.

Cît privește viitorul versiunii pentru birou rămîne de văzut. Pentru moment își concentrează eforturile într-o singură direcție și elimină treptat uneltele pe care nu le pot menține (ex: DrakNet cu Network Manager) cu alte unelte menținute de comunitate, sau dezvoltă noi unelte (ex: noul meniu de aplicații și noul gestionar de aplicații). Pentru a putea scoate bani cu o astfel de distribuție trebuie să propui ceva la nivelul Windows sau Mac OS X, altfel nu văd ce ar determina pe cineva să cumpere versiunea comercială Mandriva Desktop Linux.

Eu sper ca echipa de management actuală să fie înlocuită, iar Mandriva să reia relațiile cu comunitatea sa, în majoritate plecată la Mageia, iar ca aceasta din urmă să devină proiectul versiunii comunitare a distribuției și sponsorizată de Mandriva.

Dacă nu se va întîmpla asta sînt șanse mari ca versiunea de birou să devină pur comercială și adresată în special întreprinderilor. Atunci singura distribuție care ne va rămîne este Mageia, iar mulți vor regreta că nu au făcut saltul mai devreme.

Dar să sperăm că viitorul va fi mai roz :-)


Coordonator Mageia Linux România