Unificare managementului de pachete ... se pare ca e posibil

Saptmana trecuta, programatori de la RedHat, Fedora, Debian, Ubuntu, openSUSE, Mandriva si Mageia au facut o intalnire la care au pus bazele unui sistem unificat de management a aplicatiilor (AppStream). Ideea principala este sa existe o sursa unificata pentru aplicatii, o aplicatie unica pentru instalare si eliminarea informatiilor ne-necesare unui utilizator obisnuit.
Aplicatiile vor putea fi rasfoite, vor exista screenshot-uri, descrieri, comentarii de utilizatori si rating, iar instalarea va fi doar un simplu clic. Pentru asta dezvoltatorii au pus bazele unui sistem ce contine mai multe servere dedicate, iar ca aplicatie comuna probabil ca vor folosi PackageKit. Desigur in spatele "ferestrei" in continuare fiecare distributie va folosi propriul sistem de management a pachatelor (rpm, deb, etc).

Mai multe aici: http://ostatic.com/blog/one-package-manager-for-them-all
si aici: http://blog.karlitschek.de/2011/01/2-amazing-meetings-to-change-world.html

Comments

cgherman's picture

Aplicatiile vor putea fi rasfoite, vor exista screenshot-uri, descrieri, comentarii de utilizatori si rating, iar instalarea va fi doar un simplu clic.

Mistoooo....

maaxx's picture

"Aplicatiile vor putea fi rasfoite, vor exista screenshot-uri, descrieri, comentarii de utilizatori si rating, iar instalarea va fi doar un simplu clic." <- cam asta are Ubuntu acum.. :)

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

Daca o iei asa cam asta are si Mandriva, mai putin partea de user comments si rating. Ideea importanta este **unificarea** printre distributii. O singura infrastructura si o singura interfata, facuta sa ascunda informatii inutile userului obisnuit (cum ar fi dependintele si alte confirmari non-sense pentru un simplu utilizator).

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

piriu's picture

Din păcate cei de la Mandriva nu au participat la întrunire, doar cei de la Mageia. Se pare că au fost prea ocupaţi.

piriu's picture

În sfârşit vom avea ceva comun majorităţii distribuţiilor mari, o ocazie de a face instalarea pentru orice program mai uşoară. Sper ca dezvoltatorii de programe să profite de ocazie, cred că-i mai importantă decât crearea LSB-ului.

symbianflo's picture

Dap si care dintre toate aste mari pe rpm se vor sacrifica si isi vor schimba structura?
Exemlu banal:
Mandriva ,Fedora si RHEL:%_prefix=/usr ( definit in macrosurile de sistem)
Suse si Ububntu:%_prefix=/usr/local

( mageia inca nu stiu nimic dar banuiesc ca primul release va fi o clona de cooker mdv)


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

Acum, pana nu aflam mai multe detalii nu vom sti, dar din cate am inteles din acele articole la care am dat link, structura din spate nu se va schimba. Unificarea va fi la nivel de interfata si medii, nu la nivel de implementare pe sistem.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo's picture

La asta ma refeream si io , sa zicem iau un pachet suse si il instalez pe mdv ,
1 depsurile au nume diferit si nu v-or fi recunoscute chiar daca eu am similarele mdv,
2 sa presupunem ca-s bengos si ma stiu , le instalez cu mina si cunosc si numele lor in mdv , dar pachetul respectiv tot nu va respecta standardul mdv si se va instala in usr/local.... deci cred ca asata se refera mai mult la sheruirea serverelor si reducerea costurilor de hosting ptr medii , cit despre prezentarea pachetelor cred ca va fi ceva de genul repo indexer
poate mai colorat si cu ceva bizbrizuri , ptr ca unificat mediile ...hmm un deb pe mdv? ( de ex.) ....


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

Tu ai citit ce scrie pe linkurile alea? Acolo la un moment dat zice ca va fi un build-system sau ceva de genul si ca va buildui pentru tipul distributiei si tu daca vii de pe Mandriva iti va servi pachetul pentru Mandriva, daca vii de pe Debian iti va servi pachetul repectiv, etc... Cel putin eu asa am inteles.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717