Mandriva Linux

Mandriva Linux este o distrubtie creata de Mandriva SA (fosta Mandrakesoft) cunoscuta inainte sub numele de Mandrake Linux.

Prima versiune s-a bazat pe Red Hat Linux 5.1 si KDE 1.0 si a fost lansata in iulie 1998 la acea vreme purtand numele de Mandrake Linux. Aceasta distributie a fost initiativa lui Gaël Duval, cofondator al Mandrakesoft.

De atunci Mandriva Linux s-a distantat de Red Hat incluzand multe unelte inovative pentru administrarea si configurarea usoara a sistemului. Acesta este si telul Mandriva Linux, de a fi o distributie prietenoasa din punct de vedere al utilizarii dar in acelasi timp de a nu minimiza in vreun fel puterea si flexibilitatea oferita de un sistem GNU/Linux.

Mai tarziu, in 2005, Mandrakesoft a achizitionat firma braziliana Conectiva, care la randul ei era creatoarea Conectiva Linux, o alta distributie. Odata cu aceasta achizitie Mandrake Linux isi va schimba numele in Mandriva Linux, nume ce il poarta pana azi.

Mandriva Linux are ca package manager urpmi, unul dintre cele mai performante si usor de folosit package manager existente. De asemenea inca o unealta specifica Mandriva Linux este Mandriva Control Center. Aceasta unealta permite administrarea si configurarea intr-un mod foarte facil si intuitiv a majoritatii partilor importante ale sistemului.

Toate acestea fac din Mandriva Linux o distributie stabila, centrata in jurul ideii de usurinta in utilizare si destinata tuturor utilizatorilor de orice nivel, incepatori sau profesionisti.