Uniunea Europeana sprijina proiectul Linux cu aproape 3 milioane USD

1 post / 0 new
admin
admin's picture
Uniunea Europeana sprijina proiectul Linux cu aproape 3 milioane USD

Un grup de institute de cercetare si companii software open-source se mobilizeaza pentru construirea unor noi unelte care sa faciliteze realizarea proiectelor IT complexe cu soft Linux si alte softuri open-source.

Grupul a obtinut o polita de asigurare in valoare de 2.9 milioane USD de la Uniunea Europeana si fonduri suplimenatre de la participanti, totalizand 4.5 milioane USD.

Intre participantii la proiect se numara Institutul National Francez pentru Cercetare in Informatica si Control, cunoscut ca INRIA, Univeritatea din Tel-Aviv, Universitatea din Zurich si Mandrakesoft SA, furnizor de software Linux.

Grupul de cercetare spera sa construiasca instrumente de dezvoltare si management al softului care sa scada preturile si complexitatea proiectelor IT complexe, in special cele care folosesc softul Linux. Instrumentele vor utile consultantilor care construiesc versiuni custom ale Linuxului pentru proiecte, dar si furnizorilor de sisteme de operare pentru scurtarea ciclurilor de dezvoltarea a Linuxului, dupa cum arata Stefane Fermigier, CEO la Nuxeo, furnizor francez de software, de asemenea coparticipant la proiect.

Uniunea Europeana a consimtit sa sprijine financiar proiectul in incercarea de a creste competitivitatea IT-ului european, a mai spus Fermigier. Cateva guverne din Uniunea Europeana promoveaza deja utilizarea soft-ului open-source, in vederea reducerii costurilor si a dependentei fata de furnizorii din afara Europei.