[Rezolvat] Combinaţii de taste pentru caracterele speciale

6 posts / 0 new
Last post
Anonymous
[Rezolvat] Combinaţii de taste pentru caracterele speciale

Vă deranjez din nou şi îmi cer scuze.
Într-un alt subiect unde ceream info despre localizarea în sistem a fişierelor specifice de limba română, în consolă, nu am putut tasta caracterul special |.
Am încercat tot felul de variante, dar fără rezultat.
Combinaţia Shift + Ins, pe care mi-a spus-o cgherman, nu afişează acest caracter, ci îmi apare aşa: 2~
Dacă puteţi să îmi daţi nişte linkuri în care să pot găsi şi sfaturi despre acest caracter în mod special, dar şi despre altele, ce se folosesc în linux şi implicit în mandriva, v-aş fi foarte recunoscător.
Am căutat prin tot felul de tertipuri, aici cât şi pe google, dar nu am reuşit să dau de niciun răspuns, iar în ghidul mandriva pe care l-aţi recomandat, în acest caz, nu am găsit aşa ceva, sau poate nu am văzut eu.
Mulţumesc.

shogun1
shogun1's picture
Salut. Tasta \, din șirul de

Salut. Tasta \, din șirul de cifre de sub tastele funcționale (F1, F2, ..., F12), e ce vrei tu. Shift + \ dau |...
Poți încerca mai multe combinații, Shift+ ... și vezi ce iese. Tastele care au două caractere pe ele, e clar ce iese cu Shift+ tasta, restul vezi și tu. Și nu uita, asta e valabil în majoritatea cazurilor cu layout US, nu Ro.

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

Patkos Csaba
Daca ai tastura setata pe

Daca ai tastura setata pe Romana si nu vrei sa treci/schimbi pe engleza doar pentru apune cate un caracter, folosind tasta Alt din partea DREAPTA a tastaturii poti tastata caracterele originale de pe tastatura. Hai sa-ti dau un exemplu:
daca apesi: \ => â
daca apesi: Shift+\ => Â
daca apesi: Alt+\ => \
daca apesi: Alt+Shift+\ => |
Nu uita, foloseste tot timpul Alt din dreapta, cu cea din stanga nu merge.

Cu toate astea, eu prefer sa nu folosesc sistemul in general cu diacritice. Toate comenzile mai complicate folosesc ceva semne (| sau > sau altele) care sunt mult mai usor/rapid tastabile pe layout englezesc. Deci, in KDE, activezi cele doua (sau mai multe) limbi preferate la tastatura si poti bifa sa-ti puna un selector in dreapta langa ceas (ca la Windows) cu steguletele aferente limbilor. Pori asigna si un shortcut rapid pentru schimbarea de la o limba la alta ... nu sunt sigur, dar parca implicitul este ctrl+shift+k.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

piriu
piriu's picture
Tastatura românească

Pentru a tasta caracterul | folosind tastatura în format românesc (QWERTY) este necesară combinaţia Alt+Shift+\

PS: too late :-)

Patkos Csaba
LOL ... ma refer la rotast.

LOL ... ma refer la rotast. Desi mi se pare o idee destul de tampita, adica trebui sa-ti tremure degetul mic pe taste sa-ti iasa ce vrei, aceeasi functionalitate se poate obtine folosind corectorul din programe. De exemplu, in OpenOffice / LibreOffice poti seta corectorul sa iti inlocuiasca "șș" cu ";" si restul combinatiilor din acel tabel. Cu alte cuvinte, poti face acelasi lucru doar ca ai de setat ici-colo, probabil functioneaza si pe Windows aceasta idee, motiv probabil pentru care nu mai exista programul.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

maaxx
maaxx's picture
Stavriddarius poti deschide

Stavriddarius poti deschide un alt post pt problema cu flash-ul (sau orice alta problema).

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)