Probleme

9 posts / 0 new
Last post
Eduard Vlad
Probleme

Salut. Am si eu o problema si am nevoie de ajutor :
Este prima data cand folosesc linux-ul (deci sunt "chinez" in acest sistem de operare), si am instalat MandrakeLinux 10.1 Community, care a decurs fara probleme. Am si o mica retea si dupa ce am setat corespunzator placile de retea pe computerul pe care am instalat Mandrake, am dat share la conexiunea de internet. Astfel in momentul de fata am full acces la internet doar din computerul pe care este instalat linux-ul iar pe celellalte am acces doar la servicii ca dc++ si messenger-uri (yahoo, hotmail etc.). Problema este ca nu pot accesa paginile web din computerele care sunt legate in retea ?
Ce setari mai trebuiesc facute ca sa pot accesa si paginile web ?
Deasemenea - ce aplicatie pot folosi in MDK pentru a "vedea" utilizatorii din reteaua locala ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Vali
Re: Probleme

In primul rand cred ca e mai bine sa instalezi varianta oficiala, deoarece comunity s-ar putea sa mai contina unele bug-uri.
Din ce am inteles eu reiese ca ai instalat Mandrake pe server, pe care ai full acces , si pe celelalte din retea ai acces doar la unele servicii, nu si la vavigare pe internet (portul 80 de obicei). Daca e asa mi se pare normal sa nu poti accesa paginile din retea din moment ce ai taiat acest drept. trebuie sa dai drumu si la asta. Pt a afla si solutia trebuie sa dai mai multe amanunte despre cum ai dat drepturile in retea (proxy ..., firewall ..., iptable ..., etc ).
Pt a vedea utilizatorii din retea trebuie sa instalezi samba pe server (presupunand ca statiile din retea au si windows). Pt a le accesa poti folosi cel mai usor mi se pare Smb4k din kde-internet-file transfer.

Eduard Vlad
Re: Probleme

Multumesc mult goto. Intradevar cred ca are ceva bug-uri aceasta versiune. Am folosit Smb4k dar cand il deschid si dau Scan la retea - apare Done, dar nu imi afiseaza reteau si nici utilizatorii. Daca dau un Search si introduc IP-ul unui utilizator imi apare respectivul utilizator. Dupa ce inchid aplicatia si o deschid din nou - nu mai am nici un utilizator - cu toate ca dupa search i-am dat add.
Am reusit sa "vad" si paginele web de pe un calculator aflat in retea - cu toate ca nu am facut decat sa bifez in Firewall (Centrul de control Mandrakelinux - Securitate) Echo request. Altceva nu i-am facut (asa cum am mentionat sunt la inceput) - si nu stiu daca de la asta a fost sau nu problema. Important este ca merge.
:-)

Vali
Re: Probleme

Ma bucur ca ti-am fost de folos. Pe timp ce trece vei invata mai multe. Si cel mai bine inveti facand tu experiente. La chestiile de retea mai trebuie sa mai ai si ceva cunostinte de retele.
In locul smb4k mai poti folosi si linneighborhood http://www.bnro.de/~schmidjo/

Eduard Vlad
Re: Probleme

Multumesc mult. Desigur, ca de cand l-am instalat, fac numai experimente dar sunt unele chestii care ma depasesc total : de exemplu am instalat si eu cateva rpm-uri (respectiv Gaim 1.1.0 si LinNeighborhood-0.6.2 / cel recomandat de tine) direct din consola, logat ca root, din linia de comanda. Am scris rpm -i -h nume-x.y-z.arh.rmp si cu toate ca mi-a aratat ca s-au instalat ok (nu au dat nici o eroare) nu mi-a aparut nici unul dintre ele in KDE si nici macar nu stiu unde au fost instalate - cum dau de ele ? Ar mai fi vreo doua - trei probleme - ce aplicatie pot folosi pe post de "explorer", cum pot crea shortcut-uri la aplicatiile cel mai des folosite pe desktop si cum pot vedea si partitia de windows care este pe hardul pe care este instalat MDK ? Multumesc inca odata mult pentru raspunsurile prompte.
By the way - documentatie in ro pe unde pot gasi si eu despre MDK - ca am cautat pe internet si dc++ la "greu" ?

adyx
Re: Probleme

Pentru shortcut-uri (din cate imi dau seama esti pe mediul de lucru KDE). Daca aplicatia este in meniul KDE, o poti trage direct cu mouse-ul pe ecran. Daca nu vrei sa o tragi cu mouse-ul, faci click drept, selectezi new link to application , cauti executabilul in directoarele /usr/bin sau /usr/local/bin (dupa caz, mai pot fi si altele dar aici se gasesc 98% dintre programele uzuale). etc. etc.

Partitia de Windows este montata automat de sistem in locatia /mnt/win_x , unde x este litera corespunzatoare driveului din Windows. Sa nu incerci sa scrii pe partitiile care au ca sistem de fisiere NTFS.

Nu am inteles ce tip de aplicatie intelegi prin "explorer" .
Nu cred ca gasesti documentatie in romana exclusiv pentru Mandrake.

Completare pentru problemele de mai sus. In loc de LinNeighborhood sau Samba4k , poti folosi si utilitarul Samba mount points din Mandrake Control Center. Face cam acelasi lucru.

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.
A.E.

Vali
Re: Probleme

Pt documentatie:
http://goto.dap.ro/
http://www.linux.ro/campus/cumsa.php
http://www.tldp.org/
Eu am invatat multe chestii citind forumurile.
Pe post de explorer foloseste cu succes Konqueror. Pe Desktop ai o icoana Home care deschide directorul tau. Dar poti folosi orice browser de internet scriind file:/. Ca manager de fisiere instaleaza FileRunner (il gasesti pe cd-urile distributiei) si Krusader (linkul e pus la sectiunea links). Partitiile de windows sunt montate automat in directorul /mnt. Dar ar trebuii sa intrii intai pe ele sa vezi care cum sunt, deoarece win_d s-ar putea sa nu fie partitia D: din windows. asta depinde de tipul de fisiere de pe partitia respectiva.
Programele instalate le poti porni din linia de comanda, scriind numele lui (ex: $gaim).De obicei nu isi fac shortcuturi si nu apar in start meniu. Locul de instalare il poti gasi daca dai o cautare (de ex cu find din meniu de start).

Eduard Vlad
Re: Probleme

Multumesc mult de tot.
Incet, incet incep sa ma familiarizez cu acest sistem de operare - cu toate ca, inca, am multe "bug"-uri in privinta lui - si sunt o serie de "shpiluri" care imi "scapa".
Cu toate ca mi-am printat pe hartie manualul care este pe cd-ul 4 - acolo majoritatea comenzilor sunt explicate, dupa mine, extrem de sumar - iar exemplele lipsesc (sau sunt destul de rare) - ceea ce ma cam baga "in corzi".
:-D

adyx
Re: Probleme

Nu trebuie sa bagi documentatie in tine asa fara rost. Vei invata folosind. Strict pe nevoile tale. Tot ce trebuie sa intelegi este cum se scrie o comanda si cum se interpreteaza acel Help al ei.

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.
A.E.