Problema boot

29 posts / 0 new
Last post
zangaman2000
zangaman2000's picture
Problema boot

Hi all,

I am new with linux, practically i am windows 7 experienced user who is tryng to learn Linux, starting with Mandriva Linux.

I had windows 7 installed on my pc on partition c, i had also a secondary partition d.
I installed Mandriva Linux on this D partition, i formatted with disk druid and i have made in the "d" partition: a swap partition, a boot partition, a root partition and other 3 partition var, usr, home.... and the rest i put on ext 4.

The windows partition i let`it untouched.

I have selected GROUB and i selected as boot alternative also the windows boot, al good as nice but now when i choose windows boot is saying me unknown file types, showing me some 82 partition type and not loading the windows.
I have looked in Linux at this windows partition and it is NTFS-G3 and i allocated something like /mnt/windows

Mount point: /mnt/windows
Device: sda5
DOS drive letter: C (just a guess)
Type: NTFS-3G (0x7)
Size: 25GB (22%), 53271477 sectors
Cylinder 1 to 3316
Mounted

link to snap shoot http://imageshack.us/photo/my-images/152/snapshot1i.png/

please help me to restore windows boot, until i familiarize with linux, thank you. :sos: :sos:

Alin Sbarnaure
Multumesc

N3o
N3o's picture
Y U NO SPEAK ROMANIAN?

Y U NO SPEAK ROMANIAN?

I don't know exactly what "ghiveci" you did there, sorry... Try to use the Wingoze boot DVD and restore the MBR. Also, wipe out the Mandriva/Rosa installation and do it again following the guide (see the top-left corner for that).

Succesuri!

P.S.:

Pe bune, asta-i forum pentru rumanski utilizatori... If you want English : forum.mandriva.com.

Ca sa-ti raspunz pe ingleza: we don't offer support for M$ Windows. Oh, wait, there's one more thing, you're an experienced Windows user, then, why didn't you figured it out by yourself?

Si totusi, ar fi trebuit sa booteze Windowsul, adica GRUB stie sa se descurce cu el... ceva got messed-up acolo.

maaxx
maaxx's picture
/me facepalm

/me facepalm

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

zangaman2000
zangaman2000's picture
Da scuze pentru engleza mea.

Da scuze pentru engleza mea.

Ziceam ca am instalat Mandrake, dara pana ma obisnuiesc cu el vreau sa pastrez si windowsu ca am setari si conturi pe el (torente, email si alti draci care mi-ar lua o luna sa le refac manual), pana ma familiarizez cu simpaticu linux, incepu sa-mi placa de el ca vad ca vine cu tot ce-i trebuie instalat.

Am mai incercat demult (acu 2 ani o trecere de la windows la ubuntu dar m-am uitat ca curca in craci la el)

Deci intre timp am reinstalat Linuxu ca mi s-a stins laptopu de caldura solicitanta de 3 ori si a carapat saracu de nu mai stia de el, l-am instalat de data asta conform ghidului citit intre timp aici.

Adica am lasat partitia windows ca partitie windows "/mnt/windows" cu extensie NTFS am pus swapu 512 mb sa nu mai crape nucelele, vazui eu la widgetu termal ca stateau in 94 de grade, acu is in 82,84 nucelioasele deci cred ca merge, mai facui o partitie / de 20 gb si una /home de restu 54 gb, ca nu stiui ce sa fac cu spatiu si nu mai facui nici o partitie /boot.

Bun pana acu toate bune si frumoase, alesai GRUB ala ca cica-i mai destept, am o carte da are vreo 1000 de pagini, degeaba ca nu arata ce partitii tre facute, da mai aflai una alta de pe acolo, plus ca e de pe vremea de cand era mandrake.

Asa setai GRUB, cica pusa-i boot sda si pe urma ii mai adaugai io acolo si boot windows, da al naibii daca vrea, e mort in papusoi, de cate ori aleg boot windows imi zice eroare de boot, unknown file types, de ma capiaza.

Ce sa-i fac la partitia aia sa mearga si windowsu, pana ma familiarizez eu cu setarile linuxului, estimez minim 1 an trecerea cu bunavointa voastra in a metine pe calea linuxului un novice.

Pana una alta e suport pentru linux, adica daca ii mai bag un linux, cum ma gandesc eu ca pe viitor sa invat si configuratia de server, nu ar fi aceeasi chestie?

Dupa atat amar de epistola, va rog sa ma scoateti din valul de ceata ca nu stiu ce sa-i mai fac si ar fi pacat sa ma apuce iar panadaliile, ma apucasera acu 2 ore cand stersei partitia d, noroc ca urmai sfatu linuxului si facui back-up pe un hdd extern, ca altfel faceam infarct.

MACAR GHIDATI-MA CU INCEPUTU, DE UNDE MA APUC SA INVAT, DA PANA ATUNCI MAI MULTE INFO DE "Wingoze boot DVD and restore the MBR"

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

symbianflo
symbianflo's picture
salut

vad din imagine ca ai mandriva 2011 , deci, n3o azis sa recuperezi bootloaderul din cd-ul de windows, (floare la ureche ptr un utilizator avansat win... ), adica iei cd-ul de win il infigi in unitatea optica si pornesti pisicul de pe cd, din vocile care le ai alegi reinstall bootloader .
Ca sa instalezi mandriva, rosa , primul lucru descarca rosa ,nu mandriva, Rosa lts, si scrie isoul pe un stick usb sau dvd si pornrnesti de pe ele, si nu mai creea tu nici o varza de partitii, ai indrumari grafice si citesti cu atentie ce te intreaba installerul si dai doar click....


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

shogun1
shogun1's picture
Se poate și fără windows dvd.

Se poate și fără windows dvd. Ai două variante:
1- MCC (Mandriva Control Center/ Configure Your Computer)- ultima categorie de jos: Start (Pornire)- Configure start sau Configure boot, nu știu exact cum scrie acolo- adaugi windows, lași parametrii impliciți, e simplu și intuitiv. Vezi imaginile 1, 2 și 3.
2- Editezi fișierul de configurare Grub (/boot/grub/menu.lst) pornind konsole, dând comanda: kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst, punând parola de root la cerere și adaugi liniile următoare în el:
#Windows
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Salvezi modificările și la boot ai și wingozul în listă. Vezi imaginile 4 și 5.

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

symbianflo
symbianflo's picture
@sogunica

shogunelu , ia editeaza tu si in loc de kwrite pune un mcedit, vi , vim etc unul care 100% nu sifoneaza isoul fisierului...
te rog mumos...:D

PS:
nu esti deja patit cu kwrite si gedit??? :D


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

shogun1
shogun1's picture
Cu respect!

Șăfule, regret, dar mă îndoiesc că mcedit sau vi, vim sunt de recomandat pentru un n00b, de ce te bagi mata șăfule între luzări, huh? Păi crezi mata că io știu de vi???? Nafară de videotop? Io recomand varianta muncitorească, haia cu kwrite, sau aia cu nano, că dacă cetea omu' ghidu' știa de mc, dacă era guru știa de vi, d-aia zic că am recomandat ce trebe'... :(

PS: păcatele mele, da' cu ce nu-s pățit io??? :( Plus că io folosesc nano, da' nu cred că e mai simplu ca kwrite!

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

symbianflo
symbianflo's picture
Harakiristule ...

bine ma boiarule cum vrea muschiuletzul matalutza, numa sa nu-i bulesti menu.lst din grubulescu la om ,ca nu te spala nici ...( ce riu aveti voi ma la voi in tirgul ala cu frumosi ? :D ) si cum n00b ma ? tu nu zaresti ca omul e "windows7 advanced" pai ce ma in powershell nu ruleaza mc ? Provoaca un pic de diaree poweshelul da daca scrii "\" in loc de "/" mere ...am rezistat chiar o ora pe el ma ... si mai zici ca nu-s rabdator cu voi ... :D
Auzi ia nu te mai da tu newbe ce nici tu nu te crezi , pe tine , cu mina ta, de unul singur , si ma bag ..asa , nah stii si tu ca-s
de rasa bagacioasa de felul meu :D ( urita rasa huh? )

PS:
shogunelu ce zici de asta:
http://cli-apps.org/content/show.php/binbash?content=151437&PHPSESSID=d7...

ne trebuie ? Imi place tare ... :D


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

zangaman2000
zangaman2000's picture
Bun, deci in momentul de fata

Bun, deci in momentul de fata rulex mandriva live de pe cd, cred ca am facut praf cam tot ce se putea face :))))))))))) de asta-i fain sa te apuci de lucruri noi fara sa stii prea multe :)))

Asa, sa revenim la Linux, deci am incercat dracia cu shellu, prima data mi-a dat eroare ca nu poate fi editat acel fisier text, pana la urma l-am editat si salvat. M-am dus si am adaugat in boot win bla bla, la bootare aveam 3 windowsuri si 3 linuxuri, faza frumoasa este ca nici un win nu a mers. Am impresia ca windowsu ala e pe sda1 nu pe sd2 cum tot ma pune el si imi da eroare, cand dau sa butez de pe el.

Bun decai cand zic experienced windows zica la parte de sistem instalat, ca am bagat cd-u de win, am bootat de pe el si nu am vazut nici o mata pe acolo care sa ma intrebe ceva.

Am intrat eu pe acolo pe la paritii cu win cd si am sters partitia care o facusem eu /home si am busit linuxu.... marfa, mai ales ca sotia mea avea nevoie neaparat de muzica, asa ca am ajuns pe mana live cd mandriva.

Huh dupa atata munca de miner, ma gandesc sa caut eu un vechi cd help, Hiren boot daca nu ma insel sa incerc sa refac mBR-ul ala tu-i ceapa lui.

Ca idee generala, nu mi-a placut niciodata linia de comanda, adica i hate c++, nu-s de ce ca nu mi-a facut nimic da am alergie, cred ca de aia am inceput cu linuxu sa-mi treaca alergia.

Sugestii, sfaturi ....

P.S. Mi se incing procesoarele foarte tare, ajung una doua la 96 de grade si pac imi taie macaroana protectia.

O fi din cauza ca am amd 64 x 2 si eu am pus varianta i586 , ca aia X86_64 nu a fost neam cu ea sa o scriu pe dvd, murea in fasa cu orice program la 93%. ???

Deci cred ca daca nu resusesc cu Hiren Boot Cd ala, intru mai bag un windows pe langa cel existent, poate xp si pe urma incerc sa iau minunaea asta nou rosa de tot aud de ea si mai vad apoi ce fac, pana la urma ii dau foc daca nu merge si il arunc de pe balcon.

Yeap... va multumesc pentru suport si rabdare.

Go Go Linux, sper sa nu patesc ca la Ubuntu cand nu m-am mai atins de cuvantu Linux 2 ani de oftica :))

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

symbianflo
symbianflo's picture
salut

Bun Bun Bun ,
Numarul 1: care live? eu ti-am scris mai sus sa descarci rosa ( acolo aveai si reinstall bootloader si o gramada de check inainte de install si tot in grafica deci la click ).

http://www.mandrivausers.ro/content/rosa-20120-lts-marathon
aici ai postul cu linkurile de descarcat.
Stinga sus pe pagina ai ghidul mandriva 2011 care este perfect valabil si ptr rosa.lts.
Ca tot esti in live lipeste si rezultatul la :
su && lshw -short
asa cel putin stim ce masina ai si te putem ajuta .


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

zangaman2000
zangaman2000's picture
salut

sunt live de pe madriva care il aveam eu instalat, adica mandriva 2011 I586, ma apuc sa descarc Rosa sa vedem ce iasa, sper sa ma descurc de pe Linux :)

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

zangaman2000
zangaman2000's picture
Am un latop Toshiba Satellite

Am un latop Toshiba Satellite, Amd Turion 64x2, 1Gb memorie, placa video ATI X1300 parca. Atasez mai jos si pozele.

ROSA.2012.MARATHON.FREE.x86_64.iso Am ales versiunea asta

Cum se verifica dracia asta cu md5sum?
ROSA.2012.MARATHON.FREE.x86_64.iso.md5sum

Pana se downlodeaza ma apuc sa mai citesc prin ghid cum sa fac stick bootabil cu distributia care o voi downloada.

File attachements: 

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

symbianflo
symbianflo's picture
2011.0 pe 1gb de ram nu o sa

2011.0 pe 1gb de ram nu o sa-ti mearga niciodata... poate rosa

si 64 de bit pe 1gb de ram eu zic sa il uiti ...


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

Patkos Csaba
@zangaman2000 Atentie te rog

@zangaman2000 Atentie te rog la limbaj.

Evita te rog daca poti cuvintele mai putin civilizate ... vad ca-ti place 'dracie' destul de mult. Te rog respectuos pe aceasta cale sa iti editezi posturile in asa fel incat sa nu apara cuvinte injurioase sau indecente.

Mersi pentru intelegere.

PS: daca nu intervii pana duminica seara, voi interveni eu, dar posibil sa nu-ti convina asa ca ma bazez pe intelegerea si promptitudinea ta de a corecta cele de mai sus.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

zangaman2000
zangaman2000's picture
de fapt am 2Gb am uitat eu :)

de fapt am 2Gb am uitat eu :))) vad ca si in poze apare tot 2 Gb, nu sunt dumerit, sa las si swap de 2-3 Gb sau din cauza asta mi se incinge procesoru si pica?

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

zangaman2000
zangaman2000's picture
@Patkos Csaba

Roger, executed, compiled...

Poti sa-mi modifici si mie userul din zangaman2000 in zangaman, nu am avut rabdare ca nu mai venea emailul cu parola si am facut alternativ zangaman2000, numai daca se poate, multumesc.

Deci pana ma apuc de download, care versiune mai exact s-ar potrivi sistemului meu? banuiesc ca varianta EE nu free??!!

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

Patkos Csaba
@zangaman2000 Sorry dar nu se

@zangaman2000 Sorry dar nu se poate schimba numele de utilizator. Daca vrei ti-l sterg user-ul si-ti faci altul. Systemul nu permite modificarea username-ului.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo
symbianflo's picture
salut


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

zangaman2000
zangaman2000's picture
boon

deci mandriva mi-a spart in trei laptoapa, reusisesm sa mentin temperatura ok, dar cand imi downloada, de 2 ori la rand mi-a oprit interfata grafica , era ecranul negru..... iar acum rulez live, pana downlodez Rosa de pe batranul UBUNTU :))

sper ca pana maine dimineata sa reusesc sa am linux si windows pe acelasi hdd ca deja ma cearta sotia, vrea windowsu inapoi :)) dar raman fidel ideii de a avea si linux si windows, cel putin in noaptea asta, pana se downlodeaza si aflu eu cum se face boot stick, banuiesc ca la fel ca boot dvd, numai ca eu le-am facut din win pana acum, dar cred ca e la fel si in linux .... sau poate nu, vedem, rabdare si .... sperante...

Multumesc pentru suport :)

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

zangaman2000
zangaman2000's picture
Instalare de pe stick

Sa-mi spuneti daca inteleg bine:

Trebuie sa scriu imaginea pe stick cu ajutorul programului linuxului pe care sunt acum UBUNTU, adica USB startup disk creator, sau trebuie sa instalez neaparat mandriva-seed sau unetbootin ca sa pot sa instalez apoi mandriva de pe usb flash?

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

symbianflo
symbianflo's picture
noi folosim unetbootin ptr

noi folosim unetbootin ptr ROSA ( nu mandriva , daca descarci ce ti-am scris eu e ROSA) ajunge sa descarci unetbootin si sa-l lansezi ( dupa ce il faci executabil).Nu trebuie sa instalezi nimic .


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

zangaman2000
zangaman2000's picture
este 6 dimineata, rulez de pe

este 6 dimineata, rulez de pe win 7, dupa ce mi-am dat seama ca nu am cum sa scriu un cd de pe live, m-am gandit sa fac stick bootabil dar nu a mers instalarea Unetbootin neam, am incercat toate varaiantele gasite pe internet, pur si simplu nu a vrut sa se instaleze, am instalat apoi ubuntu pe un stick poate fac treaba, nu a mers neam, la bootarea murea in fasa.

Am incercat sa reafc MBR cu Hiren, nu a vrut neam, nu mai gasea partitie de win cica etc, pana cand in final am decis sa reinstalez totu de la zero, acum am bagat windowsu si o sa fac un dvd cu ROSA si un stick bootabil.

Pana nu deslusesc treaba cu partitiile in linux nu cred ca mai am curajul sa instalez linuxu, asa ca va rog daca aveti undeva un ghid al partitiilor va sunt recunoscator.

multumesc.

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

shogun1
shogun1's picture
@zangaman2000: ghidul de

@zangaman2000: ghidul de instalare- configurare Mandriva l-ai citit? http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/start , ar trebui să găsești răspunsuri la toate întrebările tale. Nu înțeleg ce nelămuriri ai cu partițiile. Creezi în spațiul liber de pe hdd (dacă nu ai spațiu liber poți micșora o partiție existentă chiar în timpul instalării, sau dinainte, folosind utilitare precum Partition Magic) câteva partiții:
1- partiția root (/), de 10-15-20 GB, formatată ext4 (ar fi echivalentul partiției C din windows);
2- swap de 1-3 GB în funcție și de cât RAM ai tu, de mașina pe care instalezi, de exemplu dacă ai desktop și 4 sau 8 GB RAM nu prea mai ai nevoie se swap, dacă ai laptop/ netbook și vrei să folosești sleep/ hibernare vreo 3 GB ar fi necesar;
3- partiția /home, ext4, partiția unde se vor păstra documentele tale, setările tale, în restul spațiului disponibil (e similară partițiilor de date din windows, D, E, etc).
Partițiile actuale ale sistemului instalat deja pot fi montate tot la instalare, partea de partiționare, clic pe ele- mount- alegi o locație de montare, de exemplu pentru D a windows poți pune /mnt/windows, dacă ai alt Linux poți monta partițiile sale în /mnt/ubuntu [poți folosi aceeași partiție /home pentru mai multe distribuții Linux, cu condiția să ai nume de utilizatori diferite,astfel încât fiecare cont să aibă /home personal, /home/dan pe una și /home/alex pe alta de exemplu] , etc. În Dolphin (managerul de fișiere, similar Windows explorer) găsești toate partițiile montate, și toate directoarele și fișierele.

File attachements: 

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

symbianflo
symbianflo's picture
ma eu vorbesc si ciini latra.

ma eu vorbesc si ciini latra....
Ti-am scris mai sus nu trebuie sa instalezi unetbootin ajunge sa-l descarci si sa-l lansezi, creezi stickul cu el , ai tot in manual , dupa cum ti-am scris si eu si shogun1.

PS:
@shogunelu vreau si io backgroundul ala :D


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

zangaman2000
zangaman2000's picture
multumesc

yep ma cam luase capu` de dimineata, bine sunt si mai familiarizat cu winu dar in principiu din ce am cititi totul are echivalent in linux.

De exemplu acum rulez live de pe Rosa bootat de pe un stick creat cu unetbootin din win :)

multumesc pentru exeplicatii, da am citit ghidul si oarecum mi se pare logic, nu stiu ce am gresit eu prima data :)

o sa incerc mai incolo instalarea sa vedem ce iese :)

Oltenia Eterna Terra Nova!!!

shogun1
shogun1's picture
Ok șefule, se face, poftim

Ok șefule, se face, poftim imaginea.
În ceea ce privește binbash, n-am reușit să-mi dau seama ce face exact...

Glumeam șefule, glumeam, omfg, de unde scoți dom'ne așa ceva? Super! Dacă ne trebuie? Mănânci calule ovăz?

File attachements: 

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

symbianflo
symbianflo's picture
bun bun bun ms fain de jpg,

bun bun bun ms fain de jpg, zici ca minci ovaz? adica binbash? ii inca crud adica beta , hai sa scriu cu omul si cind da drumul la prima stabila il rpmuiesc .


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

shogun1
shogun1's picture
Ok șefule, cum zici tu, că

Ok șefule, cum zici tu, că știi mai bine. Mulțumesc.

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/