Adaptorul fără fir Tehnoetic este acum certificat de FSF

2 posts / 0 new
Last post
tct
Adaptorul fără fir Tehnoetic este acum certificat de FSF

Comunicatul original în engleză: https://www.fsf.org/news/tehnoetic-wireless-usb-adapter-now-fsf-certifie...

În continuare este traducerea în română realizată de Fundația Ceata pentru utilizatorii români:

Adaptorul fără fir pe USB Tehnoetic este acum certificat de FSF că-ți respectă libertatea

BOSTON, Massachusetts, SUA – miercuri, 21 mai, 2014 – Fundația pentru Programe Libere (FSF) a acordat astăzi certificarea „îți respectă libertatea” (RYF) adaptorului fără fir pe USB Tehnoetic TET-N150.

Marca certificării RYF este acordată produselor care îndeplinesc standardele FSF cu privire la libertatea utilizatorilor, controlul asupra produsului și intimitate. Adaptorul TET-N150 poate fi achiziționat din magazinul virtual al lui Tehnoetic.

„Am fondat Tehnoetic cu scopul de a oferi utilizatorilor mijloacele prin care să ruleze sisteme complet libere și de a promova afacerile etice care susțin activitatea comunității pentru programe libere. Sper ca Tehnoetic să complementeze și să susțină activitatea mea din Fundația Ceata, o fundație românească dedicată apărării și promovării libertăților digitale și aliniată la filozofia proiectului GNU”, a declarat fondatorul lui Tehnoetic, Tiberiu C. Turbureanu.

Cerficarea programului dispozitivului s-a concentrat în principal pe microcodul circuitului integrat Atheros AR9271 folosit de adaptor. Acest microcod este împachetat în Linux-liber, nucleul folosit de mai multe distribuții de GNU+Linux libere. Este același circuit integrat folosit de adaptorul fără fir pe USB ThinkPenguin TPE-N150USB căruia i-a fost de asemenea acordată certificarea RYF în aprilie 2013. În timp ce poate și alții mai vând adaptoare fără fir pe USB cu același circuit integrat, dacă nu poartă marca certificării RYF, este posibil ca dispozitivul să fie împachetat împreună cu programe nelibere sau aceastea să fie recomandate. Acesta este motivul pentru care aprobarea FSF a unui aparat se face pe bază de comerciant, în loc de o aprobare generală a unui anumit model de aparat sau circuit integrat.

„Disponibilitatea dispozitivelor de rețea fără fir care respectă libertatea este importantă pentru că în prezent, dispozitivele de rețea fără fir ce se livrează cu aproape toate calculatoarele portabile și de birou au nevoie de programe proprietărești. Acesta este un impediment major pentru utilizatorii care urmăresc să instaleze o distribuție de GNU+Linux 100% liberă, fiindcă pentru majoritatea oamenilor, conectarea la rețele fără fir este o funcționalitate esențială. Așa că este grozav că acum putem direcționa orice astfel de utilizator de pe întreg globul către doi comercianți de pe două continente diferite care oferă un adaptor de rețea fără fir pe USB mic și convenabil”, a declarat Joshua Gay, șeful echipei de licențiere și conformitate din cadrul FSF.

Pentru a afla mai multe despre certificarea „îți respectă libertatea” (RYF) pentru aparatură, inclusiv detaliile certificării adaptorului fără fir pe USB TET-N150, dar și informații despre pilotul și microcodul pentru dispozitiv, vizitați https://www.fsf.org/ryf. Comercianții de aparatură interesați să candideze pentru certificare pot să consulte https://www.fsf.org/resources/hw/endorsement/criteria.

Abonații la buletinul de știri al FSF Susținătorul Programelor Libere vor primi anunțuri despre viitoare produse care „îți respectă libertatea” (RYF).

Despre Fundația pentru Programe Libere

Fundația pentru Programe Libere, fondată în 1985, este dedicată promovării dreptului utilizatorilor de calculator de a folosi, studia, copia, modifica și redistribui programele de calculator. FSF promovează dezvoltarea și folosirea de programe libere („liber” se referă la libertate) -- în particular a sistemului de operare GNU și a variantelor sale de GNU+Linux -- și de documentație liberă pentru programe libere. De asemenea, FSF contribuie la creșterea gradului de conștientizare a aspectelor etice și politice ale libertății de folosire a programelor, iar siturile sale, care se găsesc la fsf.org și gnu.org, reprezintă o sursă importantă de informare despre GNU+Linux. Donații care să sprijine activitatea FSF pot fi făcute la https://donate.fsf.org. Sediul său central se află în Boston, MA, SUA.

Despre Tehnoetic

Tehnoetic este un magazin virtual românesc etic din punct de vedere tehnologic concentrat pe piața UE, http://www.tehnoetic.com și este deținut și administrat de Turbureanu Tiberiu-Constantin PFA.

Contacte pentru presă

Joshua Gay
Șeful echipei de licențiere și conformitate
Fundația pentru Programe Libere
+1 (617) 542 5942 x20
licensing@fsf.org

Tiberiu C. Turbureanu
Turbureanu Tiberiu-Constantin PFA
tiberiu-constantin@turbureanu.org
###

symbianflo
symbianflo's picture
Interesant, merci de stire.

Interesant, merci de stire.


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are