In legatura cu punctul 2 se pare ca am rezolvat, desi cam costisitor.
Problema initaiala:
- placa video: GeForce4 MX 400 / 64 MB
- am instalat dkms-nvidia96xx pentru modelul placii. Toate bune si frumoase, dar in nvidia-settings (rulat ca user sau root) la X-Server Display Configuration aparea o eroare cum ca displayul secundar ar fi dezactivat si nu aveam acces la setarile monitorului.
- am rulat XFdrake si la optiuni am ales Enable duplicate display on second display. Problema in nvidia-settins a disparut dar la intrare in mod text rezolutia era de 640x350 caracterele nefiind vizibile.
Rezolvare:
- am incercat o reconfigurare din XFdrake, am ales chiar si driverul generic ”nv”, am pus si xorg.conf original.
- am reinstalat sistemul (18 minute)

- nu am mai folosit insa driverul dkms-nvidia ci am luat driverul de pe siteul nvidia.com.
- totul functioneaza bine acum, nvidia-settings si modul text. In XFdrake nu a mai fost nevoie sa bifez optiunea aceea.
Inca o problema legata de X (confirmata si de Csabi). Se intampla cateodata ca daca se trece din X in mod text cu CTRL + ALT + F~ la reintoarcerea in X sa se blocheze sistemul partial sau complet. Daca aveti noroc puteti sa restartati X sau va intoarceti in mod text si dati un reboot sau in cel mai nefericit caz restart fortat.